Metropolia wyraziła stanowisko w sprawie rosnących cen energii

Samorządowcy z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii wyrażają głębokie zaniepokojenie w związku z rosnącymi cenami energii elektrycznej. Apelują o podjęcie działań, które uchronią miasta i gminy przed skutkami podwyżek cen prądu. W tej sprawie skierowano pisma na ręce premiera Mateusza Morawieckiego oraz Rafała Soi – prezesa zarządu Tauron Sprzedaż GZE. Decyzję w tej sprawie podjęli samorządowcy podczas XIII sesji Zgromadzenia GZM, która odbyła się we wtorek, 18 grudnia. Dokumenty zostały podpisane przez przewodniczącego zarządu GZM Kazimierza Karolczaka.

Przypomnijmy, że metropolitalna grupa zakupowa w 2019 r. kupi prawie pół terawatogodziny (TWh) energii elektrycznej za ponad 192 mln złotych. Przetarg w tej sprawie został rozstrzygnięty 15 listopada. Ogłoszone postępowanie wygrała spółka Tauron Sprzedaż GZE. Początkowo planowano zakup 1TWh energii na lata 2019-2020, ale pierwszy przetarg został unieważniony właśnie ze względu na zbyt wysokie ceny energii (najkorzystniejsza oferta przekraczała o ponad 65 mln zł kwotę, którą na zakup energii chciała przeznaczyć grupa zakupowa). Z tego powodu grupa podjęła decyzję o skróceniu trwania umów z dwóch lat na jeden rok.