Bieruń: „Metamorfoza” placu zabaw na osiedlu Chemików

Dobra wiadomość dla najmłodszych mieszkańców osiedla Chemików! Plac zabaw, mieszczący się za budynkiem Domu Kultury GAMA, przeszedł mały „lifting”. Teraz będzie barwniej, bezpieczniej i bardziej komfortowo.

W ramach realizacji zadania z zeszłorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Miasta Bierunia, pod urządzeniami zabawowymi położono bezpieczne podłoże. Przypomnijmy, że zadanie pn. „Przyjazny plac zabaw” zakładało zwiększenie komfortu i bezpieczeństwa użytkowania obiektu poprzez wymianę nawierzchni żwirkowej na nowoczesną nawierzchnię poliuretanową – CZYTAJ WIĘCEJ.

Przy okazji realizacji tego zadania Bieruński Ośrodek Sportu i Rekreacji, który był inwestorem, zlecił również instalację wiaty nad jedną z piaskownic. Tego typu zadaszenie chronić będzie najmłodszych mieszkańców zarówno przed słońcem, jak i przed deszczem. Dodajmy, że w obu piaskownicach wymieniony został piasek.

Warto podkreślić, że na początku lata BOSiR wymienił piasek we wszystkich piaskownicach znajdujących się na bieruńskich placach zabaw. Uwaga – łącznie akcja ta pochłonęła 260 ton piasku!

W związku z sugestiami i wskazówkami rodziców, nowe place zabaw montowane są na bezpiecznej, poliuretanowej nawierzchni. Taki rodzaj podłoża staje się standardem w naszym mieście! Przypomnijmy, że na początku lipca oficjalnie otwarty został nowy plac zabaw przy ulicy Solidarności, który wybudowany został właśnie z zastosowaniem poliuretanowego podłoża – KLIKNIJ I PRZECZYTAJ. Docelowo planuje się systematyczną, rozłożoną na kilka lat, wymianę nawierzchni na wszystkich istniejących placach zabaw w Bieruniu.

Źródło:www.bierun.pl.