Ruszamy w plener
Kotleciki z ciecierzycy smakiem kwietnia w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na lekkie wiosenne danie nadesłała Adrianna Szefer z Rudy Śląskiej.
Do końca maja do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na danie dla mamy. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.
– Kotleciki mogą stanowić zarówno
przekąskę, jak i danie obiadowe. Są lekkie i za każdym razem możemy nadać im
inny smak – mówi laureatka. – Świetnie nadają się na posiłek w plenerze – dodaje. Do kaszy
jaglanej i ciecierzycy, które są bazą kotlecików, możemy dodać inne, wcześniej
przesmażone warzywa (cukinia, pieczarki, marchew) albo same zioła (pietruszka,
szczypiorek czy bazylia).
Z
kolei hasłem maja w VI edycji konkursu „Rudzkie smaki” jest „danie dla mamy”. – Czekamy na przepisy na potrawy, które
ucieszą i zaskoczą nasze mamy – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji
Społecznej i Promocji Miasta. – Proste w
przygotowaniu przez dzieci, ale pięknie podane będą najlepszym prezentem z
okazji Dnia Matki – dodaje. W
poprzednich edycjach konkursu były już słodkie propozycje: tort dla mamy czy
mus z białej czekolady z malinami. Czas
na danie lub przekąskę.Najciekawszy
przepis zostanie wybrany „smakiem maja”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto
przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.
Receptury
wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą mailową na adres media@ruda-sl.pl,
pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać
osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).
Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego
regionu.
Kotleciki z ciecierzycy
(przepis
na 9 sztuk):
1
puszka cieciorki
1
torebka kaszy jaglanej
1
mała papryka
1
mała cebula
2-3
ząbki czosnku
1
jajko
natka
pietruszki
sól,
pieprz, curry, bułka tarta
Kaszę
jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy około 15 minut (zgodnie
z instrukcją na opakowaniu). Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy
lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy
ugotowaną kaszę.
Cebulę
i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub
siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia, dodajemy czosnek
i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy.
Całość
doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę
pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę. Wilgotnymi dłońmi
formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z
każdej strony, aż kotleciki się zarumienią. Podajemy z ulubionymi
dodatkami i ewentualnie sosem, np. czosnkowym.