1

Większe ogródki letnie w tyskich restauracjach

W ramach pomocy restauratorom, którzy zostali dotknięci
negatywnymi skutkami pandemii, władze miasta chcą umożliwić powiększenie
ogródków gastronomicznych w lokalach wynajmowanych od gminnych jednostek na
terenie miasta. Dzięki temu restauratorzy będą mogli obsłużyć większą
liczbę klientów, spełniając przy tym wszelkie normy narzucone przez służby
sanitarne.

Restauratorzy, który chcieliby skorzystać z takiej możliwości
powinni zwrócić się z wnioskiem o powiększenie metrażu ogródka do
administratora, z którym mają zawartą umowę (MZUIM, MZBM
 lub Wydział Gospodarki
Nieruchomościami Urzędu Miasta Tychy). Miasto szacuje, że takich lokali jest
ok. 30. Każdy wniosek będzie rozpatrywany indywidualnie, gdyż powierzchnia i
możliwości powiększenia ogródków letnich są różne, w zależności od lokalu.  

Nie wprowadzamy nowych stawek za zajęcie terenu miejskiego pod
ogródki kawiarniane – będą one naliczane zgodnie z obowiązującymi stawkami, ale
w ramach przyjętego pakietu wsparcia dla przedsiębiorców, mogą oni liczyć na
ulgi.

– Bezpieczeństwo mieszkańców oraz gości, którzy odwiedzają nasze miasto jest dla nas priorytetem. Dlatego chcemy stworzyć takie warunki, aby można było bezpiecznie korzystać z oferty tyskich restauratorów, m.in. z zachowaniem większych niż normalnie odległości pomiędzy gośćmi – mówi Andrzej Dziuba – prezydent Tychów.

Od poniedziałku (18.05) restauracje i kawiarnie
mogą działać
zarówno wewnątrz, jak i w formie ogródków letnich, pod warunkiem
przestrzegania w nich takich zasad, jak np. 1,5 m odległości od krańca blatu
jednego stolika do krańca blatu drugiego.

W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców,
schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki czy wazoniki. Wymagana
jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu, osoby stojące w
kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans.

Do właściciela lokalu gastronomicznego należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.

Źródło: UM Tychy