image_pdfimage_print
image_pdfimage_print

30 czerwca br. zakończyła się kolejna edycja projektu pomocy żywnościowej dla najuboższych mieszkańców miasta Tychy.  Od listopada 2018 do końca czerwca br. skorzystało z niej w mieście 1317 osób (w tym 430 dzieci). W sumie wydano 64 tony bezpłatnej żywności m.in. makaronu, ryżu, cukru czy mleka.

Żywność wydawana była w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. Projekt koordynowany jest przez Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej. W Tychach magazyn żywnościowy prowadzi fundacja Internationaler Bund Polska na ulicy Norwida 2, a jego funkcjonowanie było możliwe dzięki finansowemu wsparciu Urzędu Miasta Tychy (dotacja w wys. 40 500 zł).

– To już czwarta edycja programu, od początku mogliśmy jednak liczyć na wsparcie miasta, wiem, że nie wszędzie w Polsce tak to wygląda… Przez zmiany na rynku pracy i różne programy pomocowe ludziom żyje się dziś lepiej, ale dla wielu, zwłaszcza starszych mieszkańców ta pomoc jest bardzo ważna – mówi Bartłomiej Szymczyk z  Internationaler Bund Polska.

Wsparciem objęte były osoby, które znajdowały się w najtrudniejszej sytuacji np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, ciężką lub długotrwałą chorobą i uzyskujące dochód nie przekraczający: 1268 zł (na członka rodziny) lub 1028 zł (w przypadku osoby samotnej). Osoby te kierowane były przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Tychach.  W obecnej edycji projektu było to 1317 osób, w tym między innymi 402 osoby niepełnosprawne i 430 dzieci.

W sumie od listopada 2018 roku otrzymały one 64 tony żywności wartej 319 474,30 zł m.in. makaron, ryż, kasza, mleko UHT, ser, groszek z marchewką, fasola, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, cukier biały, olej rzepakowy, buraczki wiórki, makaron kukurydziany bezglutenowy, gołąbki w puszce, pasztet, miód, kabanosy.

Żywność wyprodukowana specjalnie na potrzeby programu przekazywana była przez Śląski Bank Żywności z siedzibą w Chorzowie.