Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu będą  gotować pod okiem prawdziwego mistrza sztuki kulinarnej – Jakuba  Steuermarka. 
 Warsztaty kulinarne w szkole rozpoczną się 9 października o godzinie 11.  i potrwają do godz. 13.30. Zorganizowane są one we współpracy z firmą  Oerlemans Foods. W warsztatach udział wezmą następujące klasy Technikum  nr 1 – technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy Branżowej  Szkoły I stopnia nr 1 – cukiernik, kucharz. 
 Jakub Steuermark urodził się i wychował na warszawskim Powiślu. Przez  wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa  pasja. Zawsze gotował, a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej  babci w kuchni. Po rozstaniu z reklamą wyjechał do USA, na Florydę,  gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty  były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niestety  kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo. Wyjechał  do Anglii, gdzie objął stanowisko szefa kuchni w jednym z prestiżowych  gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z  innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację  Jamiego Olivera w Covent Garden.
 W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie zdobył formalne kucharskie  wykształcenie. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu  życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam  stanowisko szefa kuchni w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i  typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu  restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny  projekt pod nazwą Masło i Szałwia.
 Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który oferuje proste dania,  wykorzystując wysokiej jakości produkty, ale bazując na tańszych  partiach mięs, drobiu i ryb, a więc: Ogonówka i gicz a nie polędwica i  rozbratel, boczek i nóżki a nie schab. Masło i Szałwia zatem wpisuje się  w filozofię tworzenia jedzenia tak jak czynią to francuskie Bistra.  Masło i Szałwia czerpie inspiracje z potraw włoskich, hiszpańskich i  angielskich. To prostota i jakość włoskiej Trattorii, hiszpańskich Tapas  i dobrego, nowoczesnego angielskiego Gastropubu. Kuchnia Kuby to  gotowanie typu slow, z krótką lub żadną obróbką produktu. To kuchnia  produktu.
 Steuermark od ponad trzech jest gospodarzem kuchni w porannym programie TVP2 – Pytaniu na Śniadanie.
2019 © Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia
 
                     
				
        


