Było to drugie w ciągu tygodnia spotkanie prezydenta Mariusza Wołosza z bytomskimi restauratorami, poświęcone możliwościom wsparcia pogrążonego w zapaści sektora gastronomicznego. Jednym z głównych tematów rozmów były kwestie związane z opłatą koncesyjną na sprzedaż napojów alkoholowych.
W spotkaniu z prezydentem Bytomia Mariuszem Wołoszem wzięło udział ośmiu przedstawicieli branży gastronomicznej reprezentowanej przez właścicieli Piwnic Gorywodów, Lodziarni u Fiołków, W Lufcie, Pubu Zelter, Pubu na Rycerskiej, Fuks, Piwiarni Warka czy restauracji Molto Bene. Pośród poruszanych przez przedsiębiorców tematów była kwestia zwolnień z podatku od nieruchomości, z tytułu zajęcia pasa drogowego i opłaty koncesyjnej.
Opłata = pozwolenie na sprzedaż
Obecnie procedowana jest w Senacie nowelizacja ustawy przewidująca przedłużenie terminu opłaty lub zwolnienie przedsiębiorców z opłaty za zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych, naliczanej na podstawie sprzedaży alkoholu w roku ubiegłym.
– Choć przepis ten zapewne wejdzie w życie, nie nastąpi to w styczniu. Dlatego na obecną chwilę, biorąc pod uwagę obecny stan prawny nie możemy skorzystać z możliwości zwolnienia przedsiębiorców z pierwszej raty opłaty koncesyjnej. Przedsiębiorcy, aby otrzymać koncesję, będą musieli wpłacić pierwszą ratę opłaty – tłumaczy Ewa Tomczak, skarbnik miasta. – Sumarycznie restauratorzy uiszczają opłatę koncesyjną sięgającą około 300 tys. zł w skali miasta – pojedyncze wpłaty wynoszą od 170 zł do 900 zł za pierwszą ratę opłaty koncesyjnej.
Nie zostawimy bez wsparcia bytomskiej gastronomii
– Prezydent zapewnił, że gdy tylko zaczną obowiązywać nowe przepisy, przygotowana zostanie uchwała dotycząca zwolnień z opłaty koncesyjnej.
– Uchwała będzie dotyczyła zwolnień z drugiej i trzeciej raty opłaty koncesyjnej. Wówczas na wniosek przedsiębiorców w formie jednorazowej zwolnimy ich z 2/3 płatności należnych za 2020 rok – mówi prezydent Mariusz Wołosz.
To nie wszystko, co podczas spotkania zaproponował prezydent. Kwota pierwszej raty opłaty koncesyjnej wróci do restauratorów w pełnej wysokości w formie rzeczowej – środków zabezpieczenia bezpośredniego.Spotkanie prezydenta z restauratorami (5)5
Będą zwolnienia z opłaty koncesyjnej dla bytomskich restauratorów
Dostępne formy pomocy
Wciąż można się starać o zmniejszenie opłat za lokale dzierżawione od miasta. Obecnie gmina na wniosek obniża czynsz o 90% tym podmiotom, które w wyniku obostrzeń związanych z pandemią nie mogą prowadzić działalności oraz 50% tym, którym epidemia utrudnia prowadzenie biznesu. Obecnie lokale dzierżawi od miasta 27 firm działających w branży gastro. Przedsiębiorcy mogą też korzystać m.in. z możliwości zwolnienia z opłat z tytułu zajęcia pasa drogowego.
Podczas poniedziałkowej sesji Rady Miasta prezydent Mariusz Wołosz przedłoży pod obrady rady projekty uchwał w sprawie zwolnienia z podatku od nieruchomości za miesiące od lutego do czerwca dla przedsiębiorców prowadzących działalność w branżach, które w wyniku obostrzeń związanych z pandemią mają utrudnione prowadzenie działalności oraz projekt uchwały w sprawie przedłużenia terminu płatności podatku od nieruchomości od lutego do czerwca dla wszystkich przedsiębiorców, którym pogorszyła się sytuacja finansowa. Prolongata będzie możliwa do 31 grudnia 2021 r.
Źródło: UM Bytom