Kotleciki z ciecierzycy smakiem kwietnia w konkursie „Rudzkie smaki”. Przepis na lekkie wiosenne danie nadesłała Adrianna Szefer z Rudy Śląskiej.
Do końca maja do rudzkiego magistratu można przesyłać propozycje na danie dla mamy. Podsumowaniem tej edycji konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie kalendarz kulinarny z przepisami laureatów poszczególnych miesięcy.
– Kotleciki mogą stanowić zarówno przekąskę, jak i danie obiadowe. Są lekkie i za każdym razem możemy nadać im inny smak – mówi laureatka. – Świetnie nadają się na posiłek w plenerze – dodaje. Do kaszy jaglanej i ciecierzycy, które są bazą kotlecików, możemy dodać inne, wcześniej przesmażone warzywa (cukinia, pieczarki, marchew) albo same zioła (pietruszka, szczypiorek czy bazylia).
Z kolei hasłem maja w VI edycji konkursu „Rudzkie smaki” jest „danie dla mamy”. – Czekamy na przepisy na potrawy, które ucieszą i zaskoczą nasze mamy – mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – Proste w przygotowaniu przez dzieci, ale pięknie podane będą najlepszym prezentem z okazji Dnia Matki – dodaje. W poprzednich edycjach konkursu były już słodkie propozycje: tort dla mamy czy mus z białej czekolady z malinami. Czas na danie lub przekąskę.Najciekawszy przepis zostanie wybrany „smakiem maja”, a jego autor otrzyma nagrodę. Ponadto przepis znajdzie się w kalendarzu kulinarnym na 2020 rok.
Receptury wraz ze zdjęciem można przesyłać drogą mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325). Zapraszamy do kulinarnej zabawy nie tylko mieszkańców Rudy Śląskiej, ale całego regionu.
Kotleciki z ciecierzycy
(przepis na 9 sztuk):
1 puszka cieciorki
1 torebka kaszy jaglanej
1 mała papryka
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
natka pietruszki
sól, pieprz, curry, bułka tarta
Kaszę jaglaną płuczemy w woreczku pod bieżącą wodą i gotujemy około 15 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ciecierzycę odsączamy z zalewy, blendujemy lub rozgniatamy widelcem na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia, dodajemy czosnek i paprykę. Chwilę razem podsmażamy i dodajemy do kaszy i ciecierzycy.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko i dokładnie mieszamy całą masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż kotleciki się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami i ewentualnie sosem, np. czosnkowym.